בדיקת נאותות

בדיקת נאותות נחשבת לפעולה בסיסית בטרם מגיע אדם להשקיע בחברה או בארגון פרטי כלשהו. מטרת הבדיקה היא להגיע למסקנה אחת ברורה – מהי רמת הכדאיות של ההשקעה בחברה. על תהליך הבדיקה, כיצד היא מבוצעת ומי מבצע אותה – בעמוד הקרוב.

 

בדיקת נאותות

בדיקת נאותות (או בשמה הלועזי: DUE DILLIGENCE), היא בדיקה שמטרתה זיהוי כדאיות ההשקעה בחברה או בגוף מסוים. למה שמישהו מאיתנו ירצה לבצע את הבדיקה הזו? מטרת הבדיקה היא למזער עד כמה שניתן את הסיכונים בביצוע השקעה עסקית כלשהי: הגנה משפטית כנגד תביעות עתידיות.

רוב הבדיקות הללו מתבצעות בדרך כלל לפני רכישה של חברה כלשהי או בטרם החברה מחליטה לבצע הנפקה ציבורית.

אז מהי בדיקת נאותות? לאחר שהבנו את המטרה של הבדיקה ומדוע אנשים בוחרים לבצע אותה, עלינו להבין מה למעשה קורה בבדיקה. הבדיקה מבצעת בירור מקיף ויסודי של מצב החברה הנדונה: מצב הנכסים שלה, מהי פעילויות החברה, אפיקי השקעה שונים בחברה וכו'.

למעשה, הבדיקה מאפשרת לקבל מידע בעל ערך רב וחשוב, לאלו מאיתנו שירצו לרכוש את החברה (בין אם בקנייה ישירה ובין אם על ידי ההנפקה). הבדיקה מבוצעת בשני אפיקים מרכזיים: היבט משפטי (למנוע מצבים שבהם אתם משקיעים בחברה שפועלת בניגוד לחוק; בין היתר כאשר מבוצעת הנפקה ציבורית של החברה, מטרת הבדיקה להבטיח הגנה משפטית מלאה על המשקיע) והיבט חשבונאי (דוחות שוטפים כספיים של החברה, סיכונים עסקיים קיימים וכמובן תחזיות עתידיות לפעילויות שונה של החברה).

 

בדיקת נאותות

 

זיהוי פוטנציאל כלכלי

מי מאיתנו שמעוניין לרכוש חברה פרטית או לרכוש מניות של חברה שזה עתה הונפקה – זכאי וכדאי שיבצע בדיקת נאותות. כפי שציינו קודם לכן, זהו צעד הכרחי שעל האדם לבצע בטרם ביצוע כל השקעה כזאת או אחרת.

לאחר שזיהיתם פוטנציאל שאתם מעוניינים להשקיע בו ולקחת בו חלק, תפנו לעורך דין או רואה חשבון שיבצע עבורכם את הבדיקה המתבקשת.

בדיקת נאותות
בדיקת נאותות

הבדיקה תעניק לכם ביטחון משפטי ותבהיר לכם האם כדאי לכם להשקיע מבחינה משפטית. מעבר לכך, הבדיקה תניב עוד תוצאות שיסייעו לכם בקבלת ההחלטה הסופית:

בדיקת סיכונים פיננסיים קיימים של בית העסק, בדיקת סיכונים תפעוליים שקיימים או עשויים להתעורר בעתיד, בדיקת מערכת השיווק של החברה כמו גם מערך המכירות האסטרטגי של החברה, בדיקת יציבות העסק מבחינה כלכלית (אימות מול נתוני עבר של החברה על מנת למנוע מצבים שבהם אתם משקיעים בסוס "חולה") והצגת תחזיות כלכליות.

כמובן שאם החלטתם לבצע את הבדיקה הזו, עליכם לבחור ברואה חשבון בעל ניסיון בתחום ולהקפיד על כמה קריטריונים נוספים שיסייעו לכם בתהליך בחירת איש המקצוע שלכם.

 

זיהוי פוטנציאל כלכלי

 

כיצד לבחור בצורה נכונה?

קיבלתם החלטה לבצע בדיקת נאותות – מעולה. כעת כל שעליכם לעשות הוא למצוא את האיש המתאים לבצע עבורכם את העבודה. לשם כך עליכם לבחור את האיש המתאים עבורכם מבין עשרות מתמודדים אפשריים. הכלי החשוב ביותר בעולם הזה הוא ניסיון תעסוקתי.

ניסיון תעסוקתי. כאשר אנו מדברים על ביצוע עסקאות שמצריכות בדיקת נאותות, סביר להניח שמדובר בעסקאות שסכום ההשקעה שלהן נחשב גבוה מן הרגיל. בשל כך, רמת הסיכון של המשקיע עולה, ולכן עליו לבטח את עצמו מכל הכיוונים.

ההחלטה לבצע את בדיקת הנאותות היא החלטה מעולה שתסייע למנוע מצבים בעייתיים (הן מבחינה משפטית והן מבחינה פיננסית).

על מנת שהבדיקה תהייה מקיפה, איכותית וטובה, עליכם לבחור בצורה נכונה. בחרו רואה חשבון בעל ניסיון רב בתחום הזה: אם כבר הגעתם להחלטה שאתם צריכים לבצע בדיקת נאותות, כפי שציינו קודם לכן, סביר להניח שמדובר בהרבה מאוד כסף שלכם.

 

כיצד לבחור בצורה נכונה?

 

אל תתפשרו ובחרו איש מקצוע עתיר ניסיון שיוכל להבטיח לכם שאכן המצב תקין – או להציל אתכם מסוס "חולה".

חשבו על זה כך – אתם מעדיפים שרואה החשבון שמטפל בכם יהיה בקיא ומקצועי בתחום הזה, או במילים אחרות: הוא ביצע את הבדיקה הזו עשרות פעמים בעבר ברמות כאלה ואחרות (חשוב כמובן להתאים את רמת ההשקעה שאתם עתידים לבצע עם אדם שביצע עסקאות בסדר גודל כזה).

רק כך תוכלו להבטיח שאכן הבדיקה תעבור בצורה טובה, ושכל הממצאים של הבדיקה יהיו אמינים וטובים, ויסייעו לכם לבצע את ההחלטה הטובה ביותר.

תוכלו להיעזר במידע כאן באתר חוקרים פרטיים – חקירות כלכליות.

אהבתם את מה שקראתם ? ספרו לחברים
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email