מודיעין עסקי כשמו כן הוא, הנו תהליך שמטרתו איסוף מידע שמאפשר ביצוע וקבלת החלטות שונות במגזר העסקי. ביצוע מחקר מודיעיני עסקי, הנו פעולה ידועה ומוכרת בעולם העסקים, ומאפשר קבלת מידע על דרכי הפעולה השונות ועל המוצרים השונים של החברות המתחרות בשוק – וכך לבצע ניתוח מידע אפקטיבי ויעיל עבור בית העסק שלכם.
עולם תחרותי
בימינו אנו, ישנה תחרות אדירה בכל תחום שהוא: בין אם מדובר בעסקי המזון, בחברות התעופה, בחברות הטקסטיל השונות, ברשתות האופנה וכמובן בחברות שמציעות ייעוץ כללי – בכל תחום קיימת תחרות. התחרות מביאה להתפתחות בלתי פוסקת של השוק – היא דוחפת את העסקים והפרטים השונים להמציא דבר חדש, להעניק שירות טוב יותר, ואופן כללי: להתפתח.
אחד הכלים היעילים ביותר לאיסוף מידע (בין אם פנימי ובין אם חיצוני) יקר ובעל ערך הוא מודיעין עסקי. מדובר בפעולה שמבוצעת בדרך כלל על ידי חברה חיצונית, שמעניקה לידי החברה דו"ח מפורט שמאפשר למקבלי ההחלטות לקבל את ההחלטות החשובות.
תחום המודיעין העסקי נחשב לכה איכותי וטוב, שכיום באוניברסיטאות ברחבי הארץ וברחבי העולם, בוחרים ללמד את התחום כחלק ממסלולי לימודים במנהל עסקים ועוד.
מודיעין עסקי – מה אני מקבל?
ובכן, מטרת המודיעין העסקי היא להעניק מידע בעל ערך רב, שמתייחס לרוב ליריבים העסקיים של אותו ארגון. לצורך העניין אם חברה שעוסקת בתחום המזון המהיר החליטה לקחת שירותי מודיעין עסקי חיצוני – היא תקבל מידע על חברה או חברות שונות שעוסקות בתחום המזון המהיר.
המידע שהיא תקבל בעזרת חוקר פרטי יהיה מגוון ורחב: זיהוי המתחרים השונים שעשויים להזיק לעסק מבחינת הכנסות (יריבים עסקיים שקולים), זיהוי ומיפוי של העסקים המתחרים בהיבט הקשרים העסקיים שהם מקיימים או עתידים לקיים, מיפוי וחיפוש של נתחים חדשים מהשוק שניתן להגיע אליהם (בין אם מדובר בתוך הארץ ובין אם מדובר בחו"ל), מיפוי תוכנית השיווק והפיתוח השונות של החברות המתחרות (החלק מתוכניות קידום ושיווק, תוכניות פיתוח מוצרי ועוד) ועוד מגוון רחב של אלמנטים שיעניקו לכם מידע רב בנוגע לחברות המתחרות שלכם בשוק.
חשוב לציין שמכיוון שמדובר בתחום שהגבול בינו לבין ריגול פלילי ולא חוקי הוא דק מאוד, עליכם לבחור בקפידה את החברה שדרכה אתם מעוניינים לבצע את המודיעין העסקי: לאורך השנים נחשפנו ללא מעט פרשיות בנושא זה, כאשר חברות פרטיות ביצעו פעולות האזנה שונות בלתי חוקיות, כולל פעולות איסוף מודיעין שבוצעו עם אמצעים צבאיים. פעולות מהסוג הזה עשויות להיתפס כבלתי חוקיות וכעוברות על החוק, ולכן על מנת שלא תיכנסו לסיטואציות שאתם לא מעוניינים להיכנס אליהן – הישמרו לכם.
הסתיים שלב המודיעין. מה עליי לעשות עם המידע שקיבלתי?
לאחר פרק זמן מסוים מתחילת ביצוע המודיעין העסקי, תקבלו לידיכם את הדוח המלא. הדוח יכיל פרטים רבים (כפי שציינו קודם לכן- מיפוי החברות המתחרות בשוק, מיפוי אסטרטגיות שיווק וכו'…) שבאמצעותם תוכלו להחליט כיצד לנהל או לקדם את החברה בצורה נכונה יותר.
פעולה מומלצת שאתם יכולים לעשות היא לנתח את המידע שנאסף בדוחות ולמצוא בו שיטות פעולות יעילות שיסייעו לקדם את העסק שלכם. למעשה מדובר בפעולה שסורקת אין ספור סיטואציות כאלה ואחרות שמבוססות על נתוני הדוח המסכם. הפעולה הזו נקראת בשפה המקצועית בינה עסקית, והיא מבוצעת בדרך כלל כחלק משלים לביצוע המודיעין העסקי.
במילים אחרות, כך תוכלו לקבל פעולות פרקטיות שאתם יכולים לעשות על מנת לשפר או לקדם או לפתח את העסק שלכם בהיבטים שונים.
בין אם תבחרו לבצע את שלב הבינה העסקית ובין אם לא, חשוב מאוד להתייחס לדוח בצורה רצינית ולהפיק ממנו לקחים ושיפורים שונים. מעבר לכך, הדוח יציין האם קיים נתח חדש בשוק שטרם הגעתם אליו, והאם שווה לכם להשקיע כסף באותה קבוצה. אלו הפעולות שבסופו של יום, מבדילות את החברות הגדולות מהחברות הקטנות שתמיד נושאות את עיניהן למעלה: החתירה למצוינות ולשיפור ופיתוח תמידי.
כפי שציינו לאורך כל העמוד הזה, ובהתייחס לכל הדוגמאות וההסברים שציינו כאן, ניתן להבין כי ביצוע מודיעין עסקי הוא ללא ספק אחת הפעולות החשובות ביותר והמשמעותיות ביותר שיסייעו לכם לנהל את העסק שלכם בצורה טובה ויעילה יותר – בעיקר אל מול המתחרים שלכם בשוק.
תוכלו להיעזר בביצוע מודיעין עסקי ע"י משרד חקירות מקצועי.