לא מעט אנשים מגישים תביעה לקביעת אחוזי נכות למוסד לביטוח לאומי, ולאחר ההליך המקובל, נקבעים להם אחוזי נכות נמוכים, או לפחות, נמוכים יותר ממה שהם רצו וציפו. איך אפשר לערער על ההחלטה? איך מקבלים את המענה וההכרה במצבכם הרפואי? כל הפרטים במאמר שלפניכם
אחוזי נכות – מה זה אומר?
הדרך לקבל קצבאות וגמלות מהמדינה, ובעצם מהמוסד לביטוח לאומי, היא פנייה למוסד לביטוח לאומי בבקשת קביעת אחוזי נכות, הגשת מסמכים רפואיים המוכיחים את מצבכם הרפואי, ולאחר מכן ראיון בפני ועדה רפואית, שהיא זאת שקובעת את רמת אחוזי הנכות המתאימה לכם, כמובן אם בכלל יש לכם אחוזי נכות. אחוזי הנכות שיקבעו לכם בוועדה הרפואית הם כמובן אחוזי נכות קבועה, והשאלה הגדולה היא מה קורה אם אחוזי הנכות שנקבעו לכם נמוכים ממה שציפיתם.
איך מערערים על קביעת אחוזי הנכות?
לאחר שהוועדה הרפואית מסרה את החלטתה, תוכלו לפתוח בהליך של הגשת המסמכים שלכם לוועדת ערר של הביטוח הלאומי. בשלב זה, אם לא עשיתם את זה עד כה, מומלץ מאוד להיעזר בעורך דין, או כל איש מקצוע אחר, שמומחה לענייני ביטוח לאומי. את הערעור על החלטת הוועדה הרפואית תוכלו להגיש עד שישים יום מרגע קבלת ההודעה. כנראה שבמקרה ותחרגו מעט מתאריך זה, עדיין יתקבל ערעורכם לבדיקה, אך כדאי מאוד לעמוד בזמנים.
ועדת העררים של המוסד לביטוח לאומי
לוועדה תוכלו להגיע עם מלווה. זה יכול להיות מתורגמן, או עורך דין, או אפילו סתם מלווה אחר, שיכול לייצג אתכם בפני הוועדה ולדבר בשמכם. לוועדה הרפואית לעררים יש סמכות לשנות או לאשר את אחוזי הנכות שנקבעו לכם על ידי הוועדה הרפואית לנכות כללית. ערעור על החלטת ועדת העררים יתנהל בפני בית הדין האזורי לעבודה, אם החלטתם שאתם לא מרוצים מהחלטת הוועדה העדכנית.
מה כדאי לדעת?
חשוב לציין שבמקרים רבים, החלטת הוועדה הרפואית הראשונה, שאינכם מרוצים ממנה, נבעה מהמצאת מסמכים לקויה, או הופעה לא טובה שלכם בפני הוועדה. זו בדיוק הסיבה, שכשאתם מגישים את הערר לוועדה, עליכם לוודא קודם כל שכלל המסמכים הרפואיים קיימים. זכרו, המסמכים הרפואיים וההופעה שלכם בפני הוועדה זו תמונת המצב שהוועדה רואה, ועל פי זה היא מחליטה. אם לא תגישו מסמך מסוים, אין לה דרך לדעת על קיומו. כך גם לגבי ההופעה בפני הוועדה. היו מתומצתים ומסודרים. יש לכם דקה או שתיים להציג את מצבכם, ומה הסיבה שאתם מבקשים לקבוע אחוזי נכות, כדאי לכם להעביר את המסר שלכם בצורה הטובה ביותר.
לסיכום, אם אתם לא מרוצים מרמת אחוזי הנכות שנקבעה לכם, מומלץ מאוד להגיש ערר לוועדת העררים. כמובן שהוועדה יכולה להחליט להוריד גם היא את רמת האחוזים שנקבעה, אך אם תיערכו בצורה טובה לוועדת העררים, ותתייעצו עם גורמים מתאימים, כנראה שתצליחו להעלות את רמת אחוזי הנכות שנקבעה לכם.